Vážení klienti, na našem e-shopu www.krasajsity.cz nyní zakoupíte produkty německé kosmetiky BABOR se 40% SLEVOU! Akce platí do 30.4. 2024. Těšíme se na vás!

Články

Léčba chronické rýmy a ucpaného nosu - umíme vám pomoci

Každý z vás jistě mnohokrát prodělal nachlazení a s tím spojenou rýmu. Ví, jak jsou nepříjemné pocit ucpaného nosu, bolesti hlavy a stále obtěžující nosní sekrece. Většinou se jedná o virový infekt a nachlazení s rýmou po několika dnech vymizí. K urychlení odeznění potíží užíváme volně dostupné medikamenty a různé druhy nosních kapek, sprejů s mořskou vodou, vitamíny, léky posilující imunitu atd. Hovoříme o akutní, krátce trvající rýmě, která nezanechává trvalé změny.

Mnohem závažnějším a obtěžujícím problémem je výskyt chronické rýmy, která vzniká z několika příčin, z nichž nejčastější je přítomnost alergie (alergická rinitida – polinosa), reakce sliznice nosní na změny teploty vnějšího prostředí a další podněty (vasomotorická rinitida). Dalšími příčinami mohou být chronické záněty přínosových dutin. Typickým projevem chronické rýmy je částečná nebo úplná neprůchodnost nosní. Dalšími, méně častými projevy, jsou sekrece řídkého hlenu a poruchy až ztráta čichu. Neprůchodnost nosní pacienty obtěžuje nejvíce a způsobuje nefyziologickou nutnost dýchání pouze ústy, změny zabarvení hlasu tzv. rinolalii, bolesti hlavy, poruchy spánku, chrápání, syndrom spánkového apnoe, záněty v přínosových dutinách, podporuje vznik polypů a mnoha jiných problémů, které později mohou být příčinou dalších závažnějších onemocnění.

Proto je vhodné chronickou rýmu a neprůchodnost nosní léčit a její symptomy odstranit nebo alespoň zmírnit. Snažíme se zamezit nosní sekreci a především se soustředíme na obnovení přirozené nosní průchodnosti. Nejprve začínáme s léčbou konzervativní tzn. medikamentózní. Ordinujeme, v případě alergického původu rinitidy, antihistaminika (léky na potlačení alergických projevů) a v omezené míře nosní kapky, které doporučujeme střídat. Dlouhodobé užívání nosních kapek je pro sliznici nosu škodlivé a způsobuje nevratné poškození sliznice a ztrátu její přirozené funkce. V poslední době jsou v hojné míře doporučovány lokálně působící kortikosteroidy ve formě sprejů. Ne vždy je však konzervativní terapie úspěšná anebo její počáteční příznivý efekt často slábne. V takovém případě přichází na řadu chirurgická léčba v podobě tzv. turbinoplastiky. Ta se v současné době nejnověji provádí laserem nebo radiofrequenčním přístrojem a je uváděna pod pojmem léčba chronické rýmy. Jejím principem je redukce zbytnělé a zmnožené tkáně v nosních dutinách, což má za následek omezení tvorby nosního sekretu a zejména obnovení průchodnosti nosní s jejím pozitivním efektem na celé horní dýchací cesty včetně zlepšení alergických symptomů.

Naši specialisté MUDr. R. Vidura, Ph.D. a MUDr. J. Pokorný provádějí turbinoplastiky miniinvazivní, velmi šetrnou technikou za pomocí špičkového diodového laseru (léčba, odstranění chronické rýmy laserem). U menšího počtu pacientů provádějí turbinoplastiky také radiofrequenčním přístrojem (léčba, odstranění chronické rýmy radiofrequencí). V Olomouckém kraji zákrok „odstranění chronické rýmy laserem“ poskytujeme jako jediní a máme s ní dlouholeté zkušenosti. Velkou výhodou laserové turbinoplastiky je ambulantní provedení, kdy pacienti po krátkém výkonu s následným 45 minutovým sledováním odcházejí domů. Laserový zákrok je pacientem velmi dobře snášen, je minimálně bolestivý, bezpečný a velmi účinný. Ve většině případů nevyžaduje pracovní neschopnost a druhý den se pacient vrací k běžným denním aktivitám. Provedení a objednání zákroku předchází odborná konzultace s lékařem naší kliniky a doporučení nejvhodnějšího léčebného postupu. Vzhledem k tomu, že se naše klinika mimo další specializace (plastická chirurgie, estetická dermatologie, laserové centrum, beauty centrum) zabývá širokým spektrem otorinolaryngologie (ORL - ušní, nosní, krční), přistupujeme k pacientům v tomto oboru komplexně a naši specialisté jsou schopni zhodnotit veškeré nežádoucí problémy s neprůchodností nosu spojené.

Rostoucí zájem o provedení laserového zákroku na naší privátní klinice je důkazem, že pacienti neberou chronickou rýmu resp. neprůchodnost nosní na lehkou váhu a tento problém mylně nebagatelizují. Pro ty, kteří se rozhodnou svůj problém s chronickou rýmou řešit, nabízíme odbornou péči našich specialistů, zkušenosti, moderní diagnostické přístroje, šetrný zákrok laserem nebo radiofrequencí a soukromí privátní kliniky.

RVmedCentrum privátní klinika s.r.o.